-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Αν ακολουθείτε τα νέα της διατροφής, τα site ευεξίας, ακόμα και τα social media, ίσως να έχετε παρατηρήσει πως ο κουρκουμάς βρίσκεται ξαφνικά παντού.
Εκτός από τη χρήση του ως μπαχαρικό, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία για θεραπευτικούς λόγους εδώ και αιώνες. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στην θεραπευτική της Αγιουβέρδα για χιλιάδες χρόνια, κυρίως για την αντιοξειδωτική της δράση, δείχνει ότι η χρήση της είναι ασφαλής χωρίς τοξικότητα. Πρόσφατες μελέτες, αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τον οργανισμό από κάποιες ασθένειες και έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.
Οι πιο σημαντικές ενώσεις που πριέχει ο κουρκουμάς ονομάζονται κουρκουμινοειδή, η σημαντικότερη των οποίων είναι η κουρκουμίνη. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.
.
Η νέα τάση που θέτει τον κουρκουμά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι τυχαία, καθώς πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως αυτό το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό φέρει ιδιότητες που συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. ‘Ίσως και μόνο από περιέργεια να θέλετε να ενσωματώσετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας, αλλά δεν είστε σίγουροι πώς; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε αυτό το «υγιεινό» καρύκευμα στα φαγητά και τα ροφήματα.
Εδώ έχουμε 10 εύκολες ιδέες για το πως να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά:
Χρησιμοποιήστε μια πρέζα κουρκουμά αναμεμειγμένη με ομελέτα, φρυτάτα, τάρτα με αυγά, ακόμα και χορτοφαγικές ομελέτες με τόφου. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την κατανάλωση κουρκουμά, αυτή είναι μια εξαιρετική πρώτη επαφή με αυτό το μοναδικό καρύκευμα, επειδή το χρώμα του δεν θα σας ξενίσει και η γεύση του στη συνταγή θα είναι ήπια.
Η ελαφρώς πικάντικη γεύση του κουρκουμά δένει καλά με τις πατάτες και όλα τα ριζώδη λαχανικά. Προσθέστε σε πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, παντζάρια πριν το ψήσιμο.Ταιριάζει ιδιαίτερα και σε ψητά λαχανικά, απλά πασπαλίστε όπως κάνετε με το αλάτι.
Μια πρέζα κουρκουμά προσδίδει χρώμα και γεύση σε μια κατσαρόλα από απλό ρύζι, σε ένα πολύχρωμο πιλάφι, ακόμα και σε ένα φανταχτερό ριζότο.
Προσθέστε κουρκουμά στα όσπρια. Εμπνευστείτε από την ινδική κουζίνα και βάλτε κουρκουμά σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο.
Δοκιμάστε τον κουρκουμά σε σοταρισμένα ή βρασμένα χόρτα, στο λάχανο, το κουνουπίδι και όλα τα πράσινα λαχανικά και δώστε τους μεγαλύτερη γεύση και νοστιμιά.
Ένα μπολ με σούπα λαχανικών ή κοτόσουπα γίνεται ακόμη πιο «ζεστό», όταν χρωματίζεται με τον χρυσαφένιο κουρκουμά.
Εκτός από τα αγαπημένα σας θρεπτικά υλικά, προσθέστε στο smoothie σας και λίγη σκόνη από το ινδικό μπαχαρικό με το φωτεινό χρώμα για να του δώσετε ιδιαίτερη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και εντυπωσιακό χρώμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε αφεψήματα (πχ. τσάι), ροφήματα (πχ. κακάο), χυμούς (πχ. πορτοκαλάδα, λεμονάδα).
Σιγοβράστε κουρκουμά με γάλα καρύδας και μέλι για να φτιάξετε ένα γήινο, ζεστό και αναζωογονητικό ρόφημα, ιδανικό για το χειμώνα. Ζεστάνετε ένα φλιτζάνι γάλα ή φυτικό ρόφημα με ½ κουταλάκι κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη και 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ. Βράστε το μείγμα για 15 λεπτά και αφού το κατεβάσετε από την φωτιά ανακατέψτε το με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.
Φτιάξτε μείγμα μπαχαρικών, με κανέλα κευλάνης, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο και άλλα καρυκεύματα και ενισχύστε τη γεύση σε ζύμες, κέικ, τηγανίτες και διάφορα αρτοσκευμάσματα.
Κάντε νόστιμα ντιπ για σαλάτες με γιαούρτι, τυρί κρέμα ή κεφίρ, ελαιόλαδο και μυρωδικά.
Tips:
Πηγές: www.thekitchn.com και www.iatropedia.gr