-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το αυγό, ήδη από την αρχαιότητα, ήταν σύμβολο ζωής, γέννησης, γονιμότητας. Όταν ο Χριστιανισμός άρχισε να εξαπλώνεται, αυτό το σύμβολο βρήκε νέα σημασία: το σκληρό κέλυφος συμβολίζει τον κλειστό τάφο του Χριστού, και το ράγισμα την Ανάστασή Του.
Λέγεται ότι η Παναγία, πενθώντας κάτω από τον Σταυρό, έβαψε αυγά με το αίμα του Υιού της και τα πρόσφερε στους στρατιώτες. Από τότε, οι πρώτοι Χριστιανοί υιοθέτησαν το βάψιμο των αυγών ως ένδειξη πίστης και ελπίδας. Το κόκκινο χρώμα, βαθύ και έντονο, γίνεται φόρος τιμής στη θυσία και προάγγελος της χαράς της Ανάστασης.
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα που βάφονται τα αυγά. Είναι η μέρα που, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, τελέστηκε ο Μυστικός Δείπνος και ξεκίνησε το Θείο Πάθος. Μέχρι και σήμερα, σε πολλά σπίτια, η γιαγιά ή η μαμά ξυπνά νωρίς, βράζει νερό, ετοιμάζει τις βαφές, και τα αυγά αρχίζουν να μεταμορφώνονται: από λευκά και απλά, σε κόκκινα, γεμάτα συμβολισμούς και αναμνήσεις.
Μην νομίζεις πως είναι μόνο ελληνικό το έθιμο. Στη Ρωσία και την Ουκρανία, τα αυγά είναι μικροί καμβάδες – οι λεγόμενες "Πισάνκι", φτιαγμένες με κερί και φυσικές χρωστικές, αφηγούνται παραμύθια και θρησκευτικές ιστορίες. Στην Κεντρική Ευρώπη, τα αυγά στολίζονται με δαντέλες, χαρτοπετσέτες ή και ζωγραφιές, ενώ στη Δύση κυριαρχεί η ιδέα του παιχνιδιού: τα σοκολατένια αυγά και το “κυνήγι του αυγού” κάνουν τα παιδιά να ξετρελαίνονται.
Αν θέλεις να δώσεις ένα πιο φυσικό, οικολογικό και παραδοσιακό χρώμα στα φετινά σου αυγά, μπορείς να δοκιμάσεις φυτικές βαφές. Δεν είναι μόνο πιο ασφαλείς, αλλά και πιο ποιητικές — σαν να βάζεις τη φύση στο καλάθι σου.
Παντζάρι για βαθύ κόκκινο: Τρίψε ή βράσε παντζάρια και χρησιμοποίησε το ζωμό με λίγο ξύδι. Μπορεί να μη βγει πάντα κατακόκκινο, αλλά έχει μια αυθεντική, ρουμπινί απόχρωση.
Κρεμμυδόφλουδες για κεραμιδί: Οι φλούδες από ξερά κρεμμύδια κάνουν θαύματα. Ένα από τα πιο παραδοσιακά “κόλπα” των γιαγιάδων μας.
Κουρκουμάς για χρυσαφί αυγά: Μια κουταλιά κουρκουμά σε νερό με ξύδι, και τα αυγά αποκτούν ένα λαμπερό, ηλιόλουστο χρώμα.
Κόκκινο λάχανο για γαλάζιο-μωβ: Βάψε τα αυγά με το ζωμό του λάχανου, και αν αφήσεις το αυγό στο μείγμα αρκετή ώρα, το χρώμα γίνεται πιο έντονο.
Σπανάκι για απαλό πράσινο: Ίσως να μην βγει έντονο, αλλά είναι όμορφο και διακριτικό.
Βράσε τα φυσικά υλικά σε νερό με ξύδι (1 κουταλιά ανά φλιτζάνι νερού).
Σούρωσε τον ζωμό και άφησέ τον να κρυώσει.
Βύθισε τα βρασμένα αυγά στο υγρό για αρκετή ώρα ή και όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Στέγνωσέ τα πάνω σε πετσέτα και πέρασέ τα με λίγο λάδι για να γυαλίσουν.
Κάθε φορά που “τσουγκρίζεις” το αυγό της Ανάστασης, δεν κρατάς απλά ένα τρόφιμο. Κρατάς στα χέρια σου ένα κομμάτι παράδοσης, μια μικρή ιστορία, μια ανάμνηση από ένα τραπέζι γεμάτο αγαπημένα πρόσωπα. Κι αν φέτος επιλέξεις να τα βάψεις με φυσικό τρόπο, δίνεις στο έθιμο νέα πνοή — πιο βιώσιμη, πιο αγνή, πιο αληθινή.