Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Mε τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης τους. Μάθετε περισσότερα

Ταχίνι: Είδη & Οφέλη

Συγραφέας admin 30/11/2024 0 Σχόλια Άρθρα Διατροφής,

Το ταχίνι είναι ένας φυσικός πολτός που παρασκευάζεται από αποφλοιωμένους ή μη σπόρους σουσαμιού, που ψήνονται ελαφρώς και αλέθονται μέχρι να γίνουν μία κρεμώδης πάστα. Αποτελεί μία υπερτροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά & με πάρα πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Τρόπος παρασκευής:

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και περιλαμβάνει λίγα στάδια.

  • Καθαρισμός του Σουσαμιού: Το σουσάμι καθαρίζεται για να αφαιρεθούν τυχόν ξένες ύλες ή σκόνη.
  • Ψήσιμο: Οι σπόροι του σουσαμιού ψήνονται ελαφρώς σε χαμηλή θερμοκρασία (120–150°C) για 5-10 λεπτά. Αυτό:
    • Ενίσχυση της γεύσης
    • Συμβολή στην απελευθέρωση των φυσικών τους ελαίων
  • Άλεση: Οι σπόροι αλέθονται σε ειδικό μύλο ή μπλέντερ υψηλής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της άλεσης, τα φυσικά έλαια του σουσαμιού αρχίζουν να απελευθερώνονται, δημιουργώντας μια παχύρρευστη πάστα.

 

Είδη ταχινιού:

  • Ανοιχτόχρωμο Ταχίνι (Λευκό Ταχίνι) Anthema
    • Παρασκευάζεται από αποφλοιωμένο σουσάμι.
    • Έχει ήπια γεύση και λεία υφή.
  • Σκούρο Ταχίνι (Ολικής Άλεσης) BioSamos
    • Παρασκευάζεται από αναποφλοίωτο σουσάμι.
    • Έχει πιο έντονη και πλούσια γεύση.
    • Είναι θρεπτικότερο λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από τη φλούδα του σουσαμιού.
  • Μαύρο Ταχίνι Anthema
    • Φτιάχνεται από μαύρο σουσάμι, το οποίο έχει πιο πλούσια και ελαφρώς πικρή γεύση.
    • Έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.
  • Βιολογικό Ταχίνι
    • Φτιάχνεται από σουσάμι που καλλιεργείται χωρίς τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων.

 

Οφέλη ταχινιού:

  • Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά:

Ιχνοστοιχεία: Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, απαραίτητα για τα οστά & τους μυς.

Βιταμίνες: Περιέχει βιταμίνες Β (όπως Β1, Β6) και βιταμίνη Ε, οι οποίες υποστηρίζουν την προαγωγή ενέργειας και την υγεία του δέρματος.

  • Υγεία της καρδιάς:

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά (ιδιαίτερα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά), τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), ενώ διατηρούν ή βελτιώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL). Επίσης περιέχει σησαμίνη, μία ένωση που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

  • Υγεία των οστών:

Η υψηλή περιεκτικότητα του ταχινιού σε ασβέστιο και μαγνήσιο ενισχύει τα οστά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

  • Άμεση λήψη ενέργειας:

Γεμάτο με καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, το ταχίνι παρέχει μια γρήγορη και σταθερή πηγή ενέργειας, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή για τους απαιτητικούς ρυθμούς ζωής μας.

  • Υγεία του πεπτικού συστήματος:

Το ταχίνι, ειδικά με τους αναποφλοίωτους σπόρους, αποτελεί μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, η οποία προάγει την ορθή πέψη και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.

  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες:

Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η σησαμίνη και η σησαμόλη, τα οποία προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, μειώνουν τη φλεγμονή και είναι ικανά να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

  • Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών:

Η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος στο ταχίνι συμβάλλουν στην υγιή, λαμπερή επιδερμίδα και μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη δύναμη των μαλλιών.

  • Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα:

Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών στο ταχίνι συμβάλλει στην ομαλότερη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

  • Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος:

Πλούσιο σε ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο, το ταχίνι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 

Ποιοι μπορεί να επωφεληθούν από το ταχίνι;

  • Αθλητές: Για ενέργεια και αποκατάσταση.
  • Vegans/Vegetarians: Ως πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο.
  • Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή στα γαλακτοκομικά: Αποτελεί μία τροφή που δεν θα τους δημιουργήσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις και μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα.

 

Τρόποι κατανάλωσης ταχινιού:

  • Ως επάλειμμα σε φρυγανιές ή κράκερ.
  • Ως βάση σε χούμους ή σάλτσες.
  • Σε συνδυασμό με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για μια γλυκιά απόλαυση, είτε σκέτο είτε σε φρυγανιές ή κράκερ.
  • Σε smoothies
  • Σε σπιτικά γλυκά & μπάρες δημητριακών.

 

5 fun facts για το ταχίνι

  1. Πολιτισμικός Πρεσβευτής: Το ταχίνι είναι τόσο αγαπητό στη Μέση Ανατολή που υπάρχει μια παράδοση όπου λένε πως "αν έχεις ταχίνι, δεν θα πεινάσεις ποτέ"!
  2. Το "Βούτυρο Καρπών" του κόσμου: Σε πολλές κουζίνες, το ταχίνι θεωρείται η πιο εκλεπτυσμένη "εκδοχή" βουτύρου ξηρών καρπών, με ελαφριά, γήινη γεύση.
  3. Πασίγνωστη μυστική σάλτσα: Οι σεφ συχνά προσθέτουν ταχίνι σε σάλτσες για να δώσουν κρεμώδη υφή και βαθιά γεύση χωρίς να αποκαλύπτουν το "μυστικό" συστατικό.
  4. Παλαιότερο από τη Γραφή: Το ταχίνι χρησιμοποιούταν ήδη στην Αρχαία Μεσοποταμία, με τους σπόρους σουσαμιού να είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν.
  5. Οπλοστάσιο υγείας: Η παραδοσιακή φήμη λέει πως οι αθλητές στην Αρχαία Ελλάδα έτρωγαν ταχίνι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για αντοχή και ενέργεια!

 

Η Μάρω Ζώη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή και εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Μοιράζεται μαζί μας τις επιστημονικές της γνώσεις πάνω στη διατροφή και μας παρουσιάζει τρόπους βελτιστοποίησης της υγείας μας μέσα από τα άρθρα της.