-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Οι μέλισσες παράγουν μέλι εδώ και εκατομμύρια χρόνια & επισκέπτονται πολλά και διάφορα λουλούδια και δέντρα, για να συλλέξουν νέκταρ ή μελίτωμα και γύρη.
Η σχέση μεταξύ των μελισσών και του ανθρώπου ξεκίνησε ήδη από τη λίθινη εποχή. Ως το μόνο διαθέσιμο φυσικό γλυκαντικό, το μέλι αποτελούσε σημαντική τροφή για τον Homo sapiens από τις πρώτες μέρες του. Η πρώτη γραπτή αναφορά στο μέλι, παρατηρήθηκε στην γραφή των Σουμερίων, που χρονολογείται από το 2100 -2000 π.Χ., & αναφέρει τη χρήση του μελιού τόσο για διατροφικούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανθρώπινη ιστορία ήταν μια σημαντική πηγή υδατανθράκων και το μόνο σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμο γλυκαντικό, μέχρι που η βιομηχανική παραγωγή ζάχαρης άρχισε να το αντικαθιστά μετά το 1800.
Οι υδατάνθρακες είναι τα κύρια συστατικά του μελιού, αποτελώντας περίπου το 95% του ξηρού βάρους του μελιού. Πέρα από τους υδατάνθρακες, το μέλι περιέχει πολυάριθμες ενώσεις, όπως οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ανόργανα άλατα, πολυφαινόλες, βιταμίνες και αρωματικές ενώσεις. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η σύνθεση του μελιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βοτανική προέλευση, γεγονός που σπάνια έχει ληφθεί υπόψη στις διατροφικές και φυσιολογικές μελέτες
Επιπρόσθετα το μέλι είναι πλούσιο σε χρώμιο, μαγγάνιο, καθώς και στα στοιχεία θείο, βόριο, κοβάλτιο, φθόριο, ιώδιο, μολυβδαίνιο και πυρίτιο.
Το μέλι επίσης, περιέχει χολίνη η οποία είναι απαραίτητη για την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία καθώς και για τη σύνθεση και την επισκευή των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά και ακετυλοχολίνη που δρα ως νευροδιαβιβαστής.
Τα σάκχαρα είναι οι κύριες γευστικές ενώσεις. Γενικά, τα μέλια με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι πιο γλυκά σε σύγκριση με εκείνα με υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης.
Το άρωμα του μελιού εξαρτάται επίσης από την ποσότητα και το είδος των οξέων και των αμινοξέων που υπάρχουν. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διεξαχθεί εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τις αρωματικές ενώσεις και έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 500 διαφορετικές πτητικές ενώσεις σε διάφορα είδη μελιού με τις περισσότερες αρωματικές ενώσεις να ποικίλλουν στους διάφορους τύπους μελιού ανάλογα με τη βοτανική του προέλευση.
Οι πολυφαινόλες είναι μια άλλη σημαντική ομάδα ενώσεων όσον αφορά την εμφάνιση και τις λειτουργικές ιδιότητες του μελιού. Οι πολυφαινόλες στο μέλι είναι κυρίως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και παράγωγα φαινολικών οξέων.
Επιμολυντικές και τοξικές ενώσεις: Όπως και κάθε άλλο φυσικό τρόφιμο, το μέλι μπορεί να μολυνθεί από το περιβάλλον, π.χ. από βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά κ.λπ. Επιπρόσθετα, μερικά φυτά που χρησιμοποιούνται από τις μέλισσες είναι γνωστό ότι παράγουν νέκταρ που περιέχει τοξικές ουσίες. Τα διτερπενοειδή και τα αλκαλοειδή πυραζολιδίνης είναι δύο κύριες ομάδες τοξινών που σχετίζονται με το νέκταρ. Τα παρατηρούμενα συμπτώματα μιας τέτοιας δηλητηρίασης από μέλι είναι:
Πολλές μελέτες αναφέρουν πως η κατανάλωση μελιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων σακχάρου σε άτομα που έχουν ΣΔτ2.
Πληθώρα μελετών αναφέρουν πως η μέτρια κατανάλωση μελιού μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερίνη & τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ανεβάζοντας παράλληλα τα επίπεδα της HDL.
Το μέλι μέσω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, έχει φανεί πως δρα ενάντια στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης αλλά και ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς
Το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και μυκήτων καθώς και in vitro τον ιό της ερυθράς, τρία είδη του παρασίτου Leishmania και τον Echinococcus.
Η αντιμικροβιακή & αντιβακτηριακή δράση του μελιού οφείλεται σε διάφορες ουσίες και εξαρτάται από τη βοτανική προέλευση του μελιού, συνεπώς, για τη βέλτιστη δράση του, το μέλι πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και να καταναλώνεται όταν είναι φρέσκο.
Έχει βρεθεί ότι το μέλι περιέχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της οξειδάσης της γλυκόζης, της καταλάσης, του ασκορβικού οξέος, των φλαβονοειδών, των φαινολικών οξέων, των παραγώγων καροτενοειδών, των οργανικών οξέων, των προϊόντων της αντίδρασης Maillard, των αμινοξέων και των πρωτεϊνών.
Ευρήματα δείχνουν ότι το μέλι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και η κατάποση μελιού μπορεί να είναι επωφελής όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου και της μετάστασης.
Θυμαρίσιο μέλι: Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες μελιού στην Ελλάδα με τις καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού να θεωρούνται τα ελληνικά νησιά & την παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10%.
Γεύση |
Γλυκιά αρκετά & με κάποιες φορές ίσως την αίσθηση καψίματος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη |
Άρωμα |
Πολύ έντονο |
Χρώμα |
Ανοιχτό κεχριμπαρένιο |
Κρυστάλλωση |
Μετρίου χρονικού διαστήματος (6-18 μήνες) |
Μέλι ακακίας: Αυτό το μέλι, έχει ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις και παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια του δέντρου της ακακίας.
Γεύση |
Γλυκιά γεύση |
Άρωμα |
Ιδιαίτερο |
Χρώμα |
Ανοιχτόχρωμο |
Κρυστάλλωση |
Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης γλυκόζης, πραγματοποιείται σε βραδύ ρυθμό |
Μέλι ευκαλύπτου: Αυτό το μέλι παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ από δέντρα ευκαλύπτου.
Γεύση |
Όχι τόσο γλυκιά |
Άρωμα |
Έντονο |
Χρώμα |
Κεχριμπαρένιο |
Κρυστάλλωση |
Η κρυστάλλωση πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και συνιστάται η γρήγορη κατανάλωσή του |
Μέλι πεύκου: Αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα & παράγεται κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.
Γεύση |
Όχι τόσο γλυκιά, λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων |
Άρωμα |
Ιδιαίτερο |
Χρώμα |
Ποικίλει ανάλογα την εποχή (ανοιχτό την άνοιξη- σκούρο το φθινόπωρο) |
Κρυστάλλωση |
Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης γλυκόζης, πραγματοποιείται σε βραδύ ρυθμό |
Μέλι Ελάτης: Αποτελεί περίπου το 5% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα & παράγεται κυρίως σε ορεινές περιοχές.
Γεύση |
Εξαιρετική |
Άρωμα |
Ήπιο |
Χρώμα |
Ποικίλει ανάλογα την περιοχή προέλευσης του (έντονο μελί- ανοιχτό μέχρι σκούρο) |
Κρυστάλλωση |
Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης γλυκόζης, πραγματοποιείται σε βραδύ ρυθμό |
Μέλι Καστανιάς: Η Καστανιά είναι δέντρο που εκτός από την παραγωγή μελιού, συμβάλει και στη παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας γύρης.
Γεύση |
Δυνατή, ελαφρώς πικρή |
Άρωμα |
Έντονο |
Χρώμα |
Ποικίλει ανάλογα την περιοχή προέλευσης του (από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και συχνά κοκκινωπό) |
Κρυστάλλωση |
Πραγματοποιείται σε βραδύ ρυθμό |
Μέλι εσπεριδοειδών: Το μέλι των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με το μέλι των άλλων οπωροφόρων αποτελεί το 25% της ελληνικής περιοχής. Συλλέγεται σε ορεινές αλλά και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος.
Γεύση |
Ιδιαίτερη |
Άρωμα |
Έντονο |
Χρώμα |
Ανοιχτό κίτρινο |
Κρυστάλλωση |
Η κρυστάλλωση πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και συνιστάται η γρήγορη κατανάλωσή του |
Μέλι Ερείκης: Διακρίνεται στην ανοιξιάτικη και την φθινοπωρινή ερείκη & έχει πλούσια θρεπτική αξία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (τη μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες ποικιλίες μελιών)
Γεύση |
Δυνατή |
Άρωμα |
Λεπτό |
Χρώμα |
Ποικίλει ανάλογα την εποχή (ανοιχτό την άνοιξη- κοκκινωπό/σκούρο το φθινόπωρο) |
Κρυστάλλωση |
Λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (περίπου μέσα σε 1-3 μήνες) |
Μέλι Μανούκα (Manuka): To μέλι μανούκα είναι πλέον ευρέως γνωστό παγκοσμίως. Παράγεται στις περιοχές την νότιας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας από το δέντρο Μanuka & είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές & αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Ένα από τα σημαντικότερα αντιβακτηριακά συστατικά του μελιού Manuka είναι μια ένωση που ονομάζεται μεθυλογλυοξάλη (MGO). Η MGO προέρχεται από τη μετατροπή μιας άλλης ένωσης του μελιού Manuka, γνωστής ως διυδροξυακετόνη (DHA), υψηλή συγκέντρωση της οποίας βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών Manuka.
Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση της MGO, τόσο ισχυρότερη είναι η αντιβακτηριακή δράση.
Η κύρια ιατρική χρήση του μελιού Manuka είναι για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.
Η Μάρω Ζώη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή και εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Μοιράζεται μαζί μας τις επιστημονικές της γνώσεις πάνω στη διατροφή και μας παρουσιάζει τρόπους βελτιστοποίησης της υγείας μας μέσα από τα άρθρα της.