Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Mε τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης τους. Μάθετε περισσότερα

Υποκατάστατα Αβγών: Ένας Πρακτικός Οδηγός για Vegan & Όχι Μόνο

Συγραφέας admin 15/04/2025 0 Σχόλια ΣΥΝΤΑΓΕΣ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,

Τα αβγά είναι βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές – από κέικ και pancakes μέχρι κεφτεδάκια και σάλτσες. Τι γίνεται, όμως, όταν θέλεις ή χρειάζεται να τα αποφύγεις; Είτε ακολουθείς φυτική διατροφή, είτε έχεις αλλεργία, είτε απλώς σου τελείωσαν τα αβγά, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις με επιτυχία.

 

Πότε και γιατί να αντικαταστήσεις τα αυγά

 

  • Αλλεργίες ή δυσανεξία στα αβγά

  • Νηστεία

  • Φυτική ή vegan διατροφή

  • Μείωση χοληστερόλης

  • Αειφορία και περιβαλλοντικοί λόγοι

  • Ή απλά… ξέμεινες από αβγά!
     

 

Ποια είναι τα καλύτερα υποκατάστατα;

 

Δεν υπάρχει ένα "μαγικό" υποκατάστατο για όλες τις χρήσεις. Κάθε εναλλακτική λειτουργεί καλύτερα σε διαφορετικά είδη συνταγών. Ορίστε μερικές δημοφιλείς επιλογές:

1. Λιναρόσπορος ή chia seeds

  • Πώς: 1 κ.σ. αλεσμένος λιναρόσπορος ή chia + 3 κ.σ. νερό = 1 αβγό

  • Ιδανικό για: muffins, pancakes, ψωμάκια
     

2. Πουρές φρούτων (μπανάνα, μήλο)

  • Πώς: 1/4 φλ. πολτοποιημένη μπανάνα ή apple sauce = 1 αβγό

  • Ιδανικό για: κέικ, cookies, brownies (δίνει γλυκιά γεύση)
     

3. Aquafaba (το υγρό από κονσέρβα ρεβιθιών)

  • Πώς: 3 κ.σ. aquafaba = 1 αυγό

  • Ιδανικό για: μαρέγκες, mousse, dressing
     

4. Γιαούρτι φυτικό ή ταχίνι

  • Πώς: 1/4 φλ. = 1 αβγό

  • Ιδανικό για: ψωμιά, muffins, αλμυρές ζύμες
     

5. Μαγειρική σόδα + ξύδι

  • Πώς: 1 κ.γ. σόδα + 1 κ.σ. ξύδι = 1 αβγό

  • Ιδανικό για: αφράτα κέικ, cupcakes
     

 

Tips για επιτυχημένο ψήσιμο χωρίς αυγά

 

  • Δοκίμασε πριν το σερβίρισμα. Οι εναλλακτικές αλλάζουν ελαφρώς τη γεύση ή υφή.

  • Μη φοβηθείς να πειραματιστείς! Ίσως ένα μείγμα υποκατάστατων να λειτουργεί καλύτερα.

  • Δώσε σημασία στην υγρασία και τη σύσταση της συνταγής.

Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τη γεύση ή την επιτυχία μιας συνταγής επειδή αποφεύγεις τα αβγά. Με τα κατάλληλα υλικά και λίγη δημιουργικότητα, μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά… χωρίς αβγό!

 

Vegan Κέικ Πρωινού με Μπανάνα & Λιναρόσπορο (χωρίς αυγό)

Υλικά:

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C και ετοίμασε μια μικρή φόρμα (20x20 ή loaf).

  2. Ανακάτεψε τον λιναρόσπορο με το νερό και άφησέ το για 5 λεπτά να "δέσει".

  3. Σε μπολ, ανακάτεψε μπανάνες, λάδι, ζάχαρη, λιναρόσπορο και φυτικό γάλα.

  4. Πρόσθεσε το αλεύρι, μπέικιν, κανέλα και αλάτι. Ανακάτεψε απαλά.

  5. Ρίξε το μείγμα στη φόρμα και ψήσε για περίπου 30–35 λεπτά.

  6. Άφησέ το να κρυώσει πριν το κόψεις.
     

Ιδανικό για πρωινό μαζί με καφέ ή smoothie!