-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ένας όρος- ομπρέλα που ενσωματώνει τρεις κύριους τύπους διαταραχών που σχετίζονται με τη γλουτένη:
Αν και η ανθρωπότητα υπάρχει εδώ και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια χρόνια, μόλις τα τελευταία 10.000 χρόνια έχουμε εκτεθεί στο σιτάρι και έχουμε αυξήσει την παραγωγή του εκθετικά. Μέχρι το τέλος του εικοστού αιώνα, η παραγωγή σιταριού πενταπλασιάστηκε. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση του παγκόσμιου επιπολασμού της κοιλιοκάκης (CD) αλλά και της ευαισθησίας στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη (NCGS).
Οι ποικίλες μορφές σιταριού περιέχουν περισσότερη γλουτένη από ό,τι στο παρελθόν και θα μπορούσαν να σχετίζονται με πεπτικά συμπτώματα. Η έννοια της αιτιώδους σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης γλουτένης και της εμφάνισης συμπτωμάτων, ελλείψει CD και αλλεργίας στο σιτάρι, περιγράφηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Όπως ορίζεται από κριτήρια εμπειρογνωμόνων, η NCGS χαρακτηρίζεται από εντερικά και εξωεντερικά συμπτώματα που προκαλούνται από την κατανάλωση γλουτένης.
Η κοιλιοκάκη αποτελεί μια γενετική αυτοάνοση διαταραχή, όπου το σιτάρι πυροδοτεί αντισώματα που επιτίθενται στο λεπτό έντερο του οργανισμού προκαλώντας βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου, οδηγώντας σε δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και σε μια σειρά συμπτωμάτων. Αντιθέτως, η δυσανεξία στη γλουτένη αποτελεί μια ευαισθησία. Η NCGS δεν έχει συνήθως πλήρη αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία, όπως μπορεί να έχει η κοιλιοκάκη ή η αλλεργία στο σιτάρι, δηλαδή δεν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε και επιδρά αρνητικά στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Τόσο η κοιλιοκάκη όσο και η NCGS αντιμετωπίζονται με τον περιορισμό γλουτένης. Κάποιος με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγει εντελώς τη γλουτένη εφόρου ζωής, ενώ κάποιος με NCGS μπορεί να δει βελτίωση των συμπτωμάτων με απλή μείωση της πρόσληψης γλουτένης και υδατανθράκων.
Η γλουτένη είναι μία αδιάλυτη στο νερό πρωτεϊνική μάζα που απομένει όταν το σιτάρι καθαρίζεται για να απομακρυνθεί το άμυλο, οι λευκωματίνες και άλλες υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες.
Η γλουτένη και οι πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη γλουτένη υπάρχουν στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι και χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων για να δώσουν στη ζύμη τις επιθυμητές ιδιότητες ψησίματος, να προσθέσουν γεύση και να βελτιώσουν την υφή.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη γλουτένη και πολλές φορές τα συμπτώματα συγκαλύπτονται με άλλα γαστρεντερικά νοσήματα όπως είναι η Κοιλιοκάκη και το Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου. Συνεπώς θα πρέπει να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις έτσι να αποκλειστούν ενδεχόμενες άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.
Η καλύτερη θεραπεία για την ευαισθησία στη γλουτένη είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη (GFD). Δηλαδή θα πρέπει να περιοριστούν κατά κύριο λόγο το σιτάρι και οποιαδήποτε παράγωγα του, το κριθάρι, συμπεριλαμβανομένης της βύνης & της σίκαλης. Όσα άτομα ακολουθούν μία δίαιτα άνευ γλουτένης μπορούν να απολαμβάνουν μια υγιεινή διατροφή γεμάτη φρούτα, λαχανικά, κρέατα, πουλερικά, ψάρια, όσπρια και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα gluten-free προϊόντα που θα βρεις στο www.biosophy.gr.
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε:
Αναλυτικότερα, παρατίθεται πίνακας με τα τρόφιμα που επιτρέπονται και απαγορεύονται:
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ |
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ |
Γάλα |
Φρέσκο, εβαπορέ ή συμπυκνωμένο, γιαούρτι, ξινόγαλο, κρέμα γάλακτος |
Κρέμες, ροφήματα σοκολάτας, κάποια επιδόρπια γιαουρτιών |
Κρέας/ Πουλερικά/ Ψάρια |
Όλα τα φρέσκα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αλλαντικά στα οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί γλουτένη |
Αλλαντικά, κατεργασμένα κρέατα, αλειφόμενα προϊόντα με γεύση κρέατος, κατεψυγμένα μπιφτέκια, κροκέτες κτλ. |
Τυρί |
Σκληρά τυριά, φέτα και παραδοσιακά τυριά |
Αλειφόμενα τυριά, τυριά που χρησιμοποιούνται για να λιώνουν, τυριά που περιέχουν μαστίχα βρώμης |
Αυγό |
Ολόκληρα ή στο φαγητό |
Αυγά σε σάλτσα ή σκόνη που περιέχουν γλουτένη |
Πατάτες ή δημητριακά |
Πατάτες ή γλυκοπατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, προϊόντα παρασκευασμένα από άλευρα χωρίς γλουτένη |
Κανονικά παρασκευασμένα μακαρόνια, χυλοπίτες, μίγματα ρυζιού, πουρές σε σκόνη, έτοιμα γεύματα με πατάτα |
Λαχανικά/Όσπρια |
Όλα τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα. |
Κονσερβοποιημένα λαχανικά, σάλτσες οσπρίων κονσέρβας, έτοιμες σαλάτες |
Φρούτα |
Όλα τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα, οι σπιτικές κομπόστες, οι χυμοί, τα γλυκά του κουταλιού και τα καραμελωμένα φρούτα |
Γέμιση γλυκών, κονσέρβες, κατεργασμένα φρούτα |
Ψωμί |
Ειδικά παρασκευασμένα ψωμιά από όλα τα επιτρεπόμενα άλευρα ή από άλευρα χωρίς γλουτένη |
Όλα τα υπόλοιπα ψωμιά και παρασκευάσματα από κοινά άλευρα |
Δημητριακά |
Καλαμπόκι, ρύζι και τα προϊόντα τους |
Όλα τα υπόλοιπα |
Λίπος |
Λάδι, φρέσκο βούτυρο, μαργαρίνες |
Μαγιονέζες, μουστάρδες για τις οποίες δεν έχουμε πληροφορίες, dressings, σαλάτες εμπορίου |
Σούπες |
Σπιτικές σούπες |
Σούπες εμπορίου |
Επιδόρπια, ποτά ή ροφήματα |
Όλα αυτά που παρασκευάζονται από επιτρεπόμενα συστατικά |
Μπύρα, τζιν, ουίσκι, βότκα, σοκολάτα, στιγμιαία ροφήματα |
Γλυκά |
Ζελέ, μαρμελάδες, μέλι, μελάσα, κάποια σιρόπια, κάποιες καραμέλες, καρύδα, κάποιες σκόνες κακάο, κάποιες σοκολάτες |
Κάποιες καραμέλες, γλυκά του εμπορίου |
Διάφορα |
Αλάτι, πιπέρι, κανέλα, κάποια μπαχαρικά, κάποια καρυκεύματα, καυτερές πιπεριές, ελιές, ξύδι από σταφύλια, σόδες, σάλτσα από ντομάτα |
Ορισμένα καρυκεύματα κατεργασμένα, σάλτσες, μαστίχες, κρέμες, λευκό ξύδι, μουστάρδες, σάλτσες σόγιας |
Η Μάρω Ζώη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή και εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Μοιράζεται μαζί μας τις επιστημονικές της γνώσεις πάνω στη διατροφή και μας παρουσιάζει τρόπους βελτιστοποίησης της υγείας μας μέσα από τα άρθρα της.