
Σε αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, η κατανόηση των διατροφικών ετικετών είναι υψηλής σημασίας για τη λήψη ιδανικών διατροφικών αποφάσεων.
Οι διατροφικές ετικέτες, βάσει νομοθεσίας είναι υποχρεωτικές για όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα, και παρέχουν ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική αξία των συσκευασμένων τροφίμων, βοηθώντας τους καταναλωτές να ελέγχουν την πρόσληψη θερμίδων, λιπαρών, σακχάρων, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Μαθαίνοντας πώς να διαβάζουμε και να ερμηνεύουμε τις διατροφικές ετικέτες, μπορούμε να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές που υποστηρίζουν τη συνολική μας υγεία και ευεξία.
Τι είναι μια Διατροφική Ετικέτα;
Μια διατροφική ετικέτα είναι ένας τυποποιημένος πίνακας που βρίσκεται στη συσκευασία των τροφίμων και περιγράφει τη διατροφική αξία του προϊόντος. Περιλαμβάνει πληροφορίες όπως το μέγεθος της μερίδας, τις θερμίδες, τα μακροθρεπτικά συστατικά (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες), βιταμίνες, μέταλλα και τα ποσοστά ημερήσιας αξίας.
Τα συστατικά των τροφίμων αναγράφονται κατά ΦΘΙΝΟΥΣΑ σειρά ως προς το βάρος τους. (Δηλαδή το συστατικό με τη μεγαλύτερη ποσότητα είναι πρώτο και αυτό με τη λιγότερη τελευταίο)
Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζω τη διατροφική ετικέτα;
- Για να ενημερωθώ σχετικά με την ημερομηνία λήξης
- Για να ανακαλύπτω “κρυμμένα” μη θρεπτικά συστατικά σε φαινομενικά θρεπτικά τρόφιμα
- Για να αναγνωρίζω τυχόν αλλεργιογόνα συστατικά
Που να εστιάσω στη διατροφική ετικέτα;
Μπροστινό μέρος συσκευασίας: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πίσω μέρος συσκευασίας: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Βασικά Στοιχεία μιας Διατροφικής Ετικέτας
- Μέγεθος Μερίδας: Το μέγεθος της μερίδας είναι το πρώτο στοιχείο που αναγράφεται στη διατροφική ετικέτα και είναι κρίσιμο για την κατανόηση των υπόλοιπων πληροφοριών. Όλες οι τιμές των υπολοίπων στοιχείων στην ετικέτα αναφέρονται σε αυτή τη συγκεκριμένη μερίδα. Αν καταναλώσετε περισσότερη ποσότητα, πρέπει να προσαρμόσετε αντίστοιχα τις τιμές των θρεπτικών συστατικών.
- Θερμίδες: Οι θερμίδες δείχνουν την ποσότητα ενέργειας που παρέχει μια μερίδα του τροφίμου. Η παρακολούθηση της πρόσληψης θερμίδων είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, ενώ η μειωμένη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
- Μακροθρεπτικά Συστατικά
- Λίπη: Διαχωρίζονται σε συνολικά λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά πρέπει να περιορίζονται.
- Υδατάνθρακες: Περιλαμβάνουν τους συνολικούς υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και τα σάκχαρα. Οι φυτικές ίνες είναι ωφέλιμες για την υγεία μας, ενώ η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων πρέπει να αποφεύγεται.
- Πρωτεΐνες: Απαραίτητες για την αναδόμηση και την ανάπτυξη των μυών. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.
- Βιταμίνες και Μέταλλα: Οι διατροφικές ετικέτες υπογραμμίζουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο, ο σίδηρος κ.α. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, τη μεταφορά του οξυγόνου και άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.
- ΠΠΑ% = Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός ενήλικα: Υποδεικνύει πόσο % συμβάλλει κάθε θρεπτικό συστατικό του συγκεκριμένου τροφίμου στην συνολική ημερήσια πρόσληψη του ατόμου, αν το άτομο κατανάλωνε 2.000 kcal.
Να θυμάστε:
- <5% της ΠΠΑ%: -> Χαμηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
- >20% της ΠΠΑ% -> Υψηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
Αυτά στα οποία αξίζει να σταθούμε είναι:
Κορεσμένα λιπαρά: Αυξημένα όταν είναι σε ποσότητα >5γρ / 100γρ τροφίμου
Σάκχαρα: Αυξημένα όταν είναι σε ποσότητα >22,5γρ / 100γρ τροφίμου
Αλάτι: Υψηλό όταν είναι σε ποσότητα >1,5γρ / 100γρ τροφίμου
Νάτριο: Υψηλό όταν είναι σε ποσότητα >1,63γρ / 100γρ τροφίμου
Πάμε να δούμε αναλυτικότερα στον παρακάτω πίνακα:

Η Μάρω Ζώη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή και εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Μοιράζεται μαζί μας τις επιστημονικές της γνώσεις πάνω στη διατροφή και μας παρουσιάζει τρόπους βελτιστοποίησης της υγείας μας μέσα από τα άρθρα της.
